Cum ne imbracam iarna la pescuit

Postat de Robescu Dinu 24.10.2017 0 Comentarii

Iarna este un anotimp in care pentru multi admiratul peisajelor sau mersul la schi sunt mai potrivite decat mersul la pescuit. Insa abia in momentul cand se raceste afara incep adevaratele partide la salau sau la stiuca, iar inghetul aduce cu el inegalabile partide de pescuit la copca.
 

Deci, ce ne facem daca pasiunea este atat de mare incat nici frigul si nici zapada nu ne pot tine departe de locurile de pescuit? In aceasta postare va prezentam cateva sfaturi folositoare despre cum sa ne imbracam iarna, fie ca suntem iubitori de pescuit, practicanti ai sporturilor de iarna sau montaniarzi si in final cateva sugestii pentru crearea unui kit de baza pentru iarna.

 

 

Iarna putem pierde temperatura corporala in 4 feluri:
 

1. Pierdere radiativa - atunci cand temperatura corporala se pierde din lipsa unei bune izolatii termice;
2. Pierdere convectiva - se intampla atunci cand vantul ne elimina temperatura corporala datorita expunerii neprotejate;
3. Pierdere conductiva - in contact direct cu suprafete reci sau lichide, cum ar fi statul in zapada, sau caderea in ape inghetate;
4. Racirea prin evaporare - cand se evapora transpiratia si pierdem si caldura odata cu ea.

 

 

Trebuie sa intelegem ca iarna, chiar cand sunt 15 grade afara, un vant de 20km/h ne face sa simtim temperatura undeva la 0 grade Celsius (real feel). Frigul resimtit din cauza vantului este o combinatie intre temperatura aerului si viteza vantului (pierdere radiativa si convectiva a temperaturii corporale).
Hipotermia apare atunci cand pierdem foarte mult din temperatura corporala la temperaturi extrem de scazute, simptomele intalnite fiind tremuratul excesiv, epuizare, maini tremurande, confuzie, pierderea memoriei si greutate in exprimare.

 

Daca sunteti in aceasta situatie, iata 4 moduri in care puteti sa va incalziti temperatura corporala:

1. Gasiti imediat un adapost, in special sa fie ferit de vant, si iveliti-va intr-o patura sau pur si siplu adapostiti-va langa un copac;
2. Schimbati imediat hainele ude cu unele uscate;
3. Concentrati-va sa incalziti zona din jurul pieptului mai intai, apoi gatul si capul;
4. Beti lichide incalzite cum ar fi ceai sau supa. Evitati sa beti alcool, la frig acesta va scade temperatura corporala.

 

Imbracamintea in functie de activitatea prestata

Putem evita neplacerile provocate de hipotermie sau inghet imbracandu-ne potrivit in functie de activitatea pe care urmam sa o prestam. Intotdeauna este bine sa avem pregatite inca un rand de haine in cazul in care situatia se inrautateste.
Activitatile sedentare cum ar fi pescuitul la copca sau panda la vanatoare necesita o buna izolare in jurul pieptului.
Activitati cum ar fi cataratul, schiatul sau plimbarile cu schiul, implica foarte multa miscare. Pentru acestea trebuie sa va concentrati pe acoperirea si izolarea mai mult a extremitatilor, decat in jurul pieptului. Aceasta va preveni supraincalzirea si transpiratia in exces. Asigurati-va ca stratul de baza este respirabil si rezistent la transpiratie.

 

Imbracamintea stratificata

Orice activitati ati desfasura afara in timpul iernii, sistemul de layering (imbracaminte stratificata) ofera maximul de protectie si izolatie datorita aerului prins intre straturile de imbracaminte. Stratificarea se aplica atat in partea superioara (bluze de corp, polare, windstoppere si geci) cat si in cea inferioara a corpului (pantaloni de corp, pantaloni si suprapantaloni).
 

Acest sistem cuprinde:
- Stratul de corp sau base layer: primul in contact cu pielea, absoarbe umezeala si mentine pielea uscata. Baza este din imbracaminte ce contine polyester, polypropylene, lana merino, materiale care previn umezeala si se usuca rapid.
- Stratul termic sau mid layer: preia umiditatea de la stratul de corp si asigura pastrarea caldurii. Tricourile cu gat sau helancile sunt cele mai potrivite.
- Stratul exterior numit si shell: asigura protectie fata de factorii externi si permite eliminarea umezelii. Pulovere sau veste de fleece sau lana sunt ceea ce aveti nevoie.

 

Imbracamintea de exterior pentru iarna

Odata ce ati ales straturile de baza, ceea ce purtati la exterior este piesa finala din acest puzzle si trebuie sa faca 3 lucruri de baza: sa blocheze vantul, sa va tina uscati in conditii de ploaie si zapada si sa permita transpiratiei sa se evapore cu usurinta.
Pentru conditii mai uscate, o jacheta soft-shell sau rezistenta la apa ar trebui sa fie suficienta, dar daca intalniti situatii de umezeala excesiva sau multa zapada, cautati sa aveti haine cu respirabilitate mare si protectie impotriva apei din materiale cum ar fi Gore-Tex® sau Dry.Q®.

Caciuli de iarna, manusi si bocanci pentru iarna

Din momentul in care stii cate ceva despre hipotermie, inghet si degeraturi, este usor sa intelegi importanta pastrarii extremitatilor acoperite si bine izolate de frig.
Caciuli de iarna - iarna cand temperaturile sunt scazute, este extrem de usor sa pierdem caldura corporala prin cap. Caciulile si fesurile de iarna sunt disponibile intr-o gama larga de stiluri si materiale. Fie ca sunt din fibre sintetice sau acrilice (bune contra transpiratiei, cu uscare rapida) sau de lana (extrem de calduroase).

Protectie pentru gat si fata - pentru conditii de frig si vant puternic, cagulele si mastile faciale sau balaclava sunt cele mai bune alegeri pe care trebuie sa le faceti.

Manusile - frigul patrunzator si vantul puternic sunt mai usor de suportat cu o perche de manusi corespunzatoare.

Incaltamintea de iarna

Incaltamintea este o componenta importanta a echipamentului outdoor. Indiferent daca te pregatesti de o simpla plimbare in natura, alergare, pedalare sau o tura mai lunga pe munte, o pereche de incaltari poate face diferenta. Pentru a te bucura de siguranta, un randament maxim si o stare de bine alege intotdeauna incaltamintea in functie de activitatea desfasurata si sezonul in care o practici. Inainte de a cumpara poti cauta sfaturi, review-uri, vizita magazine si proba mai multe perechi. Producatorii de incaltaminte vin in permanenta cu tehnologii, materiale si design-uri inovative, menite sa imbunatateasca incaltarile si sa sporeasca confortul.

Incaltamintea este o componenta importanta a echipamentului unui pescar. Fie ca te pregatesti pentru o iesire scurta, de o zi, fie ca alegi un pescuit de durata, o pereche de incaltari va face intotdeauna diferenta.

Pentru a face o alegere corecta sunt importanti urmatorii factori:
1. Detaliile tehnice si functionale: inaltime, rigiditate, talpa
2. Calitatea materialelor si rezistenta
3. Membranele utilizate
4. Alegerea marimii potrivite.

 

 

In functie de principalul criteriu de diferentiere a incaltarilor (sezonalitatea) exista 3 categorii mari din care poti alege:
1. Semighete - destinate activitatilor usoare (plimbari, drumetii, ciclism, alergare, etc) sau ca incaltaminte de oras, au o inaltime joasa si flexibilitate mare;
2. Bocanci 3 sezoane - recomandati in ture de munte medii, pe timp de 3 sezoane; au o inaltime medie (cuprind si glezna) si au o rigiditate mai mare;
3. Bocanci de iarna - special proiectati pentru sezonul rece; sunt inalti, rigizi, fixeaza bine piciorul si pot fi compatibili cu coltari.

In iesirile pe care le faceti in natura iarna, fie ca suneti pescar, vanator sau iubitor al drumetiilor, este bine sa aveti in masina haine calduroase de schimb care  va pot salva chiar viata in situatii extreme.
 

Kitul de supravietuire pe timp de iarna din masina ar trebui sa cuprinda:

 

1. Sac de dormit si o patura calduroasa
2. Bocanci de iarna
3. Sosete de schimb calduroase
4. Geaca sau vesta groase
5. Manusi, fular si caciula de iarna
6. Sticla cu apa
7. Cateva batoane energizante sau alte gustari
8. Lanterna cu baterii de rezerva
9. Telefon si incarcator de baterie

Orice activitate ati practica iarna, mai ales daca sunteti pescar cu activitate mai degraba statica, este bine sa cunoasteti aceste lucruri de baza care pot face diferenta intre confort si disconfort. Fire intinse va doresc!

 

 

 

Leave a Comment