Nalucile: alb-negru sau color?

Postat de Robescu Dinu 28.01.2017 0 Comentarii Cu ce pescuim,

Majoritatea pescarilor au o culoare favorita pentru năluci si sunt gata să parieze cu oricine că succesul la pescuit se datoreaza culorii folosite. Dar cât de importantă este de fapt culoarea când ne alcătuim trusa de pescuit? Ei bine, potrivit studiilor științifice, nu prea important! Apa absoarbe progresiv sau chiar blochează lumina diferitelor lungimi de undă, ceea ce înseamnă că majoritatea culorilor pur și simplu dispar pe măsură ce lumina solară patrunde în apă. Intensitatea lumininii se diminuează de asemenea rapid sub apă.

 

Din cauză că absorbția culorii este mai mare pentru lungimile mai mari de unda (către capătul roșu al spectrului de culori) decât pentru undele mai scurte (capătul albastru al spectrului), culorile percepute sunt rapid alterate în funcție de distanța parcursă de nălucă sub apă.
Gradul exact de pierdere a culorii variază în funcție de intensitatea luminii solare, dacă soarele bate direct sau nu, în funcție de cantitatea de nori, dar și de claritatea și culoarea apei sau de prezența altor materii cum ar fi mâl sau alge.

 

Cum am mai menționat, roșul este prima culoare vizibilă ochiului uman care dispare, și asta se întâmplă cam după 4-6 metri adâncime. Următoarea culoare care se duce este portocaliul, apoi galbenul, verdele și violetul. Albastrul are cel mai mare grad de penetrare în apă, peștii văzând și tonurile vizibile ochiului uman, și pe cele ultraviolete, pe lungime de undă mai scurtă.

Acest fenomen are un impact profund asupra felului în care vedem lucrurile sub apă noi, dar și peștii. Obiectele albe par albăstrui sau gri sub apă, iar intensitatea culorii crește pe măsură ce crește adâncimea apei. Obiectele roșii vor începe să arate maro închis sau chiar negre la doar câțiva metri de suprafață. La 12-15 metri adâncime, chiar în ape limpezi, lucrurile par să fie făcute în întregime din tonuri de gri, albastru și negru.


Trebuie menționat că pierderea sau alterarea culorilor vizibile are loc și pe verticală, și pe orizontală. Adică 10 metri la adâncime are același impact asupra percepției culorii ca 10 metri pe orizontală între obiect și observator. Cu alte cuvinte, o nălucă  roșie poate apărea neagră și văzută de la o adâncime de 10 metri, dar și văzută dintr-o parte.

 

Din acest punct de vedere, acest fenomen al pierderii culorii și luminii sub apă diminuează importanța culorii momelilor . Cu toate acestea, pescarii din toată lumea vor continua să susțină că o culoare este mai bună decât alta, chiar la pescuit la adâncime. Ce e amuzant, că dacă întrebi 100 de pescari despre cea mai eficientă culoare de momeală, vei primi 100 de răspunsuri diferite.
Poate că va trebui ca, de acum înainte, să mutăm criteriul culorii la coada listei, și să ne concentrăm pe mărime, acțiune și viteză.

 

În ceea ce mă privește, din experiența pe care am dobândit-o în timp, pot spune că răpitorii care atacă la suprafață, în ape până în 2 metri, cad victime culorilor vii (roșu, galben, verde, chartreuse).

Pentru toata gama de naluci din magazin, vezi  AICI

Voi ce naluci folositi? Care sunt culorile voastre norocoase?

 

 

 

Adaptat dupa www.fix.com

Leave a Comment