Cum sa alegi cel mai bun sonar

Postat de Robescu Dinu 08.02.2017 1 Comentarii

În ultimii ani au apărut pe piață foarte multe modele de sonare. Practic numărul modelelor disponibile pe piață a explodat. Din atâtea modele, unui pescar îi este foarte greu  să aleagă, și de multe ori apelează la forumuri de specialitate unde cere sfaturi de la alți posesori de sonar. Pentru a vă ușura alegerea unui sonar bun, am adunat pentru voi principalele caracteristici pe care acesta trebuie să le aibă.

În primul rând, un sonar nu este un panaceu universal. Nu putem să spunem cu mâna pe inimă că un sonar sau altul este cel mai bun de pe piață, pentru că sunt mai multe variabile în joc. Cel mai bun sonar este, până la urmă, cel care te ajută să navighezi în siguranță și să găsești tipul de pește pe care îl cauți. Trebuie să fie fiabil și să te țină cât mai mult timp, fără reparații. Înainte de a achiziționa un sonar, ar trebui să compari caracteristicile fiecărui model și să îți dai tu singur seama ce caracteristică anume te ajută să îți îndeplinești obiectivele.

Iată, cum spuneam, principalii factori care trebuie luați în considerare în decizia de achiziție a celui mai bun sonar:

 

1. Sonda

 

sonda sonar

Sonda (in engleza o veti gasi sub forma de "transducer") este partea din sonar care transmite și primește semnalele sonarului sub apă. Fiecărui tip de pescuit îi corespunde o sondă anume configurată. Dacă pescuiești pe mare, vei avea nevoie de o sondă care transmite semnalul la adâncime. Pescarii pe ape mai mici prefera de obicei sonde care transmit undele pe mai degrabă pe o suprafață largă decât la adâncime mare. De asemenea, contează frecvența la care operează sonda. Ai nevoie de imagini ale peștilor care sunt la 7-15 metri sub barcă sau de imagini cu bancuri de pești la adâncime mai mare? Multe din cele mai bune sonare folosesc sonde care operează pe frecvențe multiple. Bineînțeles, dacă te ține buzunarul, poți folosi două sonare în același timp,astfel încât să acoperi și suprafață mai mare a apei, și adâncime.

 

2. Unghiul de acoperire al sonarului

 

Acesta reprezintă unghiul semnalului pe care îl acoperă în apă și este sub forma unui con cu vârful în sus. Ca să vă faceți o idee mai clară, este ca raza unei lanterne. Cu cât este apa mai adâncă, cu atât gura conului este mai largă, dar și sensibilitatea este mai mică. Unghiurile acestor conuri au în medie 15-20 de grade, deși pot exista și de 9 grade, dar și de 60. Pescarii avansați folosesc de multe ori sonare care au conuri multiple, pentru a acoperi o suprafață din mai multe unghiuri.  

 

3. Frecvența

Cu cât este mai înaltă frecvența unui sonar bun, cu atât mai multe detalii vor fi trensmise pe ecran. Frecvențele mai înalte lucrează mai bine în ape tulburi, în timp ce pescarii profesioniști folosesc de regulă sonde cu frecvență joasă. Cele mai des întâlnite sunt frecvențele de 50-200 kHz, dar multe modele de sonare au frecvențe mai multe care pot fi folosite simultan și văzute pe ecran în secțiuni diferite, ca la televizoarele modern la care poți privi la mai multe emisiuni.

 

4. GPS

Cele mai bune sonare au GPS incorporat. Până la urmă, de ce să cumperi un instrument separat de navigație, cand poți combina navigația cu gasitul peștilor într-un singur aparat? Sonarele echipate cu GPS permit salvarea locurilor care au avut pești, pentru a le putea găsi ulterior cu ușurință.


 
5. Scanarea


Sonarele scanează în două moduri: scanare laterala (SI) și scanare verticala (DSI). Sonarele cu scanare verticala sunt puternice și precise, dar te pot păcăli, adică poți să ratezi pești care nu trec chiar pe sub sonar. Sonarele cu scanare laterala permit scanarea unei suprafețe întinse de apă, dar nu sunt așa eficiente în ape adânci. De aceea este important să știm exact unde vrem să pescuim atunci când decidem să achiziționăm un model sau altul de sonar. În ultimul timp s-a perfecționat foarte mult tehnologia de scanare duală, ceea ce înseamnă că poți beneficia de avantajele ambelor tipuri de scanare. Totuși, această tehnologie este încă în stadiul de testare.

Cât despre preț, nu e o idee bună să cumperi ceva doar pentru că este ieftin, valabil de altfel pentru orice produs de folosință îndelungată. Normal că un sonar cu caracteristici și tehnologie avansată va fi mai scump decât un model de bază. Pe de altă parte, nu trebuie să va goliți portofelul dacă ai nevoie doar de un model de bază. Luați-vă un model care vă oferă exact ce aveți nevoie, pentru că, de multe ori, un model mai sofisticat și pe care nu știți să îl folosiți poate crea confuzie și frustrare.

Am încercat să acopăr în acest articol câteva din caracteristicile principale la care trebuie să vă uitați când luați decizia de achiziție a unui sonar. Într-un articol viitor, voi explica și alte caracteristici și funcții ale sonarelor. Decizia de cumpărare, până la urmă, este una personala, dar cel mai bine este să fie una informată.

Fire întinse vă urez și ape liniștite!


 

 

Etichete:sonare&GPS

1 Comentarii

Tiberiu Horvath:
08.02.2017, 09:03:20 PM
Reply

Humminbirdurile actuale au probleme de soft. Garmin acceptä härtile Osm cea ce cred cä e avantajos pt deltä.Eu am luat un Garmin 721xs si voi lua parte la un Seminar in luna martie ca sä invät sä l folosesc

Leave a Comment