Cum sa aleg lanseta fly

Postat de Robescu Dinu 16.01.2022 0 Comentarii Cu ce pescuim,

 

 

 

GHIDUL NOSTRU DE LANSETE FLY

 

Trăim cu adevărat într-o epocă de aur a echipamentelor de pescuit cu muscă. Industria globală a echipamentelor a îmbrățișat o multitudine de tehnologii de ultimă oră, ceea ce face ca echipamentul nostru să fie mai ușor, mai puternic și mai distractiv de utilizat decât oricând.

Acest lucru se aplică la fel de mult, dacă nu mai mult, la lansete decât orice alt element de abordare. Gama noastră de lansete fly include totul, de la lansete perfecte pentru începători și cei cu buget redus, până la lansete fly specializate, potrivite pentru tehnici specifice și specii pretențioase.


I. TERMENI FOLOSITI


Iată câțiva termeni folosiți în mod obișnuit care descriu lansetele de muscă in mod explicit.

 

1. Blank - materialul din care este construita lanseta


2. Fibra de Carbon  


Cunoscuta și sub numele de grafit. Majoritatea lansetelor sunt construite prin înfășurarea unei pânze din fibră de carbon preimpregnată (cunoscută ca prepreg) în jurul unui dorn de oțel sub presiune, apoi coacerea întregului lot într-un cuptor. Preimpregnatul se păstrează congelat până la nevoie, apoi se întărește la căldură.


Fibra de carbon este delicată și ușor de deteriorat, dar prin amestecarea fibrelor cu rășină epoxidică, unirea celor două materiale formează un compozit și oferă proprietățile uimitoare prezentate de o lansetă modernă. Progresele tehnologice din ultimii ani au perfecționat acest proces de bază prin îmbunătățirea rășinilor, a fibrei de carbon și a metodelor de fabricație.


2. Modulus  


Acest termen, mai corect modul de tracțiune, descrie elasticitatea și rigiditatea relativă a fibrei de carbon. Fibra de carbon High Modulus este mai rafinată și, prin urmare, mai scumpă – este, de asemenea, mai ușoară și mai performantă, dar mai delicată în utilizare generală.


3. Acțiunea


Rigiditatea unei lansete de muscă se va potrivi cu stilul pescarului cu muscă și metoda de pescuit. „Acțiunea” este împărțită în trei clasificări generale: Slow, Medium si Fast

 

- o lansetă cu acțiune lentă se va îndoi pe cea mai mare parte a lungimii sale, de obicei până la prindere.Lansarea unei lansete de zbor lentă necesită puțină răbdare, deoarece trebuie să lăsați lanseta să se „încarce” sau să se îndoaie.


- o lansetă de muscă cu acțiune medie se îndoaie la aproximativ jumătate din lungime. Aceasta este o opțiune foarte bună pentru o lansetă de uz general. Veți putea pescui în majoritatea metodelor (muscă uscată, nimfă și streamer) bine.


- o lansetă cu acțiune rapidă se îndoaie în 1/3 de sus și este excelentă pentru pescuitul cu streamer și aruncarea muștelor mari rezistente la vânt. O acțiune rapidă necesită putere și forță pentru a îndoi lanseta și a arunca eficient.

 

 

5. Line rating


Majoritatea gamelor de lansete vor include o serie de modele specifice concepute pentru a arunca o anumită greutate a firului fly. Acesta este identificat printr-un număr între 1 și 14 precedat de un semn hash(#) sau eventual se termină cu literele wt (greutate).

De regulă, merită să potriviți lanseta cu firul fly de dimensiunea potrivita pentru a maximiza performanța, deși uneori suprasolicitarea sau subîncărcarea cu o dimensiune a firului poate fi benefică. Aveți grijă să vă asigurați că firul ales este pentru o lansetă de o singură mână, deoarece firele pentru lansete de două mâini sunt proiectate pentru speycasting și nu vor funcționa pe o lansetă cu o singură mână și invers.

 

6. Numar de tronsoane(sectiuni)


Nu mai cumparam lansete cu 2 sau 3 secțiuni, pur și simplu pentru că lansetele cu 4 sau mai multe secțiuni sunt mult mai convenabile de transportat și au acțiuni grozave datorită îmbunătățirilor recente ale designului lansetei.


II. MANERE LANSETA SI ACCESORII


Majoritatea lansetelor de muscă au un mânerul din plută (cork handle), iar o lansetă pentru o singură mână va avea una dintre cele trei forme de bază:


1. Full wells  – În general, se găsesc pe lansete cu dimensiunea firului de #7 și mai mare. Mânerul este ceva mai ingrosat la mijloc pentru a se potrivi în palma mâinii tale, subtiindu-se la capete. Va ofera o mai buna aderență pentru lansari la distanță.


2. Half wells - Se găsesc pe lansete de #6 sau mai puțin – avand același profil ca la FULL WELLS la capătul mulinetei, dar se îngustează până la punctul în care se întâlnește cu blankul.


3. Cigar - Mai puțin populare în zilele noastre, dar încă se găsesc pe lansetele light line cu estetică tradițională.


Pluta (cork) – Calitatea variază foarte mult și în fiecare an devine mai greu pentru producătorii de lansete să găsească material de calitate premium. Pluta de calitate superioară are mai puține imperfecțiuni și o culoare uniformă, dar lucrul grozav este că toată pluta capătă caracter pe măsură ce îmbătrânește, oferind lansetei tale senzația sa unică.

 

 

III. MANDRINA


Pe lansetele mai ușoare, accesoriile de prinderea mulinetei pot avea o inserție atractivă din lemn sau carbon cu o singură piuliță de blocare, lansetele mai grele vor avea două piulițe de blocare - desfaceți-le întotdeauna pe rand și, dacă se blochează, nu fiți niciodată tentat să le desfaceți sau să folosiți cleștele direct pe piulița din aliaj pentru a le elibera. Lansetele mai grele pot avea mandrine anodizate pentru a preveni coroziunea, făcându-le potrivite pentru utilizarea în apă sărată.

 

IV. FIGHTING BUTT


Lansetele mai grele vor avea o extensie scurtă la mânerul montat în spatele mulinetei, care se termină cu un buton mai gros din plută, compozit sau cauciuc. Acest lucru este util atunci când sunteti in drill cu pești mari și pentru a menține mulineta departe de sol dacă ridicați lanseta peste pomi sau tufe de pe marginea apei.

 

 

V. INELE


Există mai multe tipuri de inele care pot fi folosite pe o lanseta de muscă. Începând chiar deasupra mânerului, unele lansete vor avea un inel de fixare – un simplu fir în formă de U de care să-ți agăți musca atunci când nu pescuiești. În continuare, va exista în mod normal un inel mare căptușit (eventual cu un material dur și neted, cum ar fi carbura de siliciu), denumit inel de stripare (stripping ring), conceput pentru a suporta uzura și ruperea firelor trase înainte și înapoi.


Ar putea sa fie două stripping ring pe lansete cu clasa mare de greutate a firelor. Restul inelelor vor fi fie snake rings, inele cu un singur picior, fie inele recoil rings, fiecare având avantajele sale.


Inelele Snakes sunt foarte puternice, cele cu un picior maximizează performanța lansetelor și sunt ușoare, iar recoils sunt foarte durabile. În cele din urmă, inelul de vârf va fi în mod normal un design cu furcă sau buclă în crom dur.

 

 

VI. CE LUNGIME SI CLASA DE LANSETA SA ALEG?

 

 

Tipul de pește pe care îl vizați si dimensiunea peștelui va restrânge considerabil selecția. Păstrăvul mic și pastravul de lac de vor potrivi perfect pe lanseta de clasa # 3. Păstrăvul și basul de dimensiuni decente, uită-te la o clasa de #6 până la #7. Daca pescuiesti pe apa sărată sau la somon, cauta # 8 și mai mult.

 

Pescuind cu incredere, in timp vei afla că diferite lansete de pescuit sunt folosite pentru variabile infinite în dimensiunea peștelui, puterea curentă și tehnicile de pescuit cu muscă. Acumuland experiență, vei învăța calitățile unei lansete de muscă și-ti vei înțelege stilul tău de pescuit. Când vei rupe prima ta lanseta de musca, incepi sa ai o idee bună despre stilul de pescuit cu muscă care iti place cel mai mult și vei stii sa-ti alegi o lansetă de muscă pentru a satisface nevoia.

Leave a Comment