In Delta pe Chilia

Postat de Robescu Dinu 03.10.2018 1 Comentarii

Delta Dunarii este o adevarata Mecca a pescarilor impatimiti. Pur si simplu nu poti sa nu te duci macar o data pe an! Anul acesta am ales sa ies in unul din cele mai frumoase locuri pe care le are Chilia, loc care s-a dovedit ca inca mai are resurse.
Drumul de peste 100km pana la locatie l-am facut relativ usor, tinand seama de greutatea bagajelor.
Pescuitul l-am facut 80% din barca, legat de "celebra cioata a lui..." (G.P.) unul din cele mai bune locuri din zona. Se spune ca daca pescuiesti pe Chilia si nu ai cu tine o cantitate mare de boilliesuri sa momesti, risti sa nu prinzi nimic. Fals!

 


Am avut cu mine un singur sac de boilliesuri cu aroma de capsuna, din care am pescuit si am mai aruncat cate-o mana in incercarea de starni pofta de mancare a mustaciosilor.
Pestii au inceput sa intre inca din prima zi de pescuit, si nu au fost tocmai mici, oferindu-mi driluri orgasmice. Pescuitul l-am facut lansand din barca spre mijlocul Dunarii, monturile fixandu-se undeva la 10-15m distanta de barca, intr-un prag. Curentul de Chilia permite un pescuit de calitate...daca nu bate vantul din directia N - NE.
Dupa cele mai frumoase 2 zile de toamna din septembrie, au venit 48 de ore in care vantul a batut foarte tare fara pauza.


Apoi... intr-o dimineata s-a oprit si pestii au inceput sa se hraneasca frenetic. Prima trasatura a fost una extrem de brutala, bagand practic varful lansetei in apa. Apoi alta si alta...astfel ca dupa prima ora de pescuit aveam deja 3 pesti prinsi si 3 rateuri la barca. Vis! Dupa care la ora 13 pestii si-au luat o pauza mai lunga de mancare, de vreo 24 de ore.
In cele 6 zile cat am pescuit, am prins si am scapat destui pesti cat sa pot spune ca a fost PARTIDA VIETII in Delta! Combinata cu serile linistite, sau cu rasarituri de vis, pot spune ca a fost o iesire de exceptie.

 

Cu ce am pescuit
Pescuitul din barca il fac de fiecare data cu maxim 4 lansete, cu diferite actiuni si putere de aruncare.
Iata doua dintre ele.


Lansete:


Trabucco Danubius Boat 2.70m 200g - o lanseta pe care am achizitionat-o pentru greutatea sa foarte mica dar si pentru faptul ca are varful plin, din fibra de sticla, varf foarte sensibil, excelent pentru partidele la mamaliga.
Actiunea parabolica a lansetei ofera posibilitatea de a tine pestele foarte usor in dril. Stiu ca pare sensibila dar va garantez ca dispune de o putere foarte mare. Am scos la barca un crap de cca 7 kg fara sa-l las sa ia 1 cm de fir! Lanseta lucreaza pe toata lungimea reusind sa oboseasca foarte bine pestele, chiar si in momentele in care pestele incera sa intre sub barca.
Ca si inconvenient,cu aceasta lanseta pescuita la boillies, intepatura trebuie sa fie extrem de ferma dat fiind varful mai moale.
Nota: 9 pentru intepatura, 10 pentru lejeritatea drilului.


Daiwa Megaforce Tele 3.60m 100 - 300g. Eu pescuiesc numai cu lansete de 2.70m din barca. Pe aceasta am luat-o din dorinta de a avea si o lanseta cu care sa pot sa pescuiesc de pe mal. Puterea de aruncare foarte mare, pana la 300g, lungimea de 3.60m, recomandand aceasta lanseta la somn sau crap de pe mal. Avand in vedere ca am pescuit pe ,,exterior", la distanta foarte mare din barca, m-am hotarat intr-o dimineata ca n-ar fi rau s-o incerc si din barca. B.A.D! O lanseta cu Balls, Attitude, Direction!!!
La prima ei trasatura avea varful complet in apa! Foarte bun control asupra pestelui pe tot parcursul drilului, foarte buna in pompaje, excelenta la intepatura. 10 din 10!

 

FIR

La fir alegerea este simpla: TRABUCCO
Trabucco T-Force Carp Enduro 1200m 0.40mm, avand o rezistenta de 21kg si de pana la 46kg in dril! Singurele 3 rupturi le-am avut cand s-a frecat de prag pestele si s-a taiat in scoici.
Am scos pestii fara nici cea mai mica emotie ca s-ar rupe. Am agatat pe substrat o coaja de copac enorma de care am tras 10 minute sa o scot. Si am scos-o! 10 din 10!

 

CARLIGE

Carlige Hayabusa M-1 Nr 2  Am luat aceste carlige la sfatul unui pescar din zona Periprava care m-a asigurat ca practic nu ai rateuri cu ele. Extrem de subtiri, dar puternice, sunt absorbite extrem de usor de crap - intepatura fiind cu rata de 100%!


Montura folosita a fost celebra montura pe ac de par. Lungimea forfacului a variat de la 20 la 30cm, cu mentiunea ca pe final am observat ca rata de trasaturi a fost mai buna la monturile mai lungi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comentarii

Lucian:
20.09.2019, 10:38:53 PM
Reply

Salutare! Saptamana viitoare ajung la Chilia pentru pescuit. Ma poti indruma cum sa ajung la locul de pescuit din articolul de mai sus? Merci.

Leave a Comment