Cum sa aleg mulineta de fly

Postat de Robescu Dinu 15.01.2022 0 Comentarii Cu ce pescuim,

 

GHIDUL NOSTRU DE MULINETE FLY

 

Cerinta de baza a oricărei mulinete de muscă este pur și simplu să puneti pe ea firul corect și o cantitate adecvată de backing. In principiu, mulineta nu joacă niciun rol în lansare și, pentru unele tipuri de pescuit cu muscă, nu vă ajută nici sa scoateti peștii.


Atunci de ce mai cumparam o gama atat de diversa de mulinete?


În primul rând, oferim mulinete concepute pentru aplicații specializate de pescuit cu muscă, cum ar fi pe rauri, iar în al doilea rând, există o gamă largă de mulinete pe piață fabricate pentru a se potrivi unei game largi de bugete și preferințe.


Iată cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii cand cauti mulineta corectă pentru tine și câteva lucruri importante de care trebuie să ții cont atunci când faci selecția.


I.CUM SUNT CONSTRUITE MULINETELE FLY?


Există două procese principale de fabricare utilizate pentru a produce mulinete fly, iar unele mulinete se bazează pe o combinație pentru a obține produsul finit.


1. Die cast  - Turnare sub presiune – Acest proces de producție utilizează aliaj topit turnat sau injectat într-o matriță.
Este folosit în general în mulinete mai puțin costisitoare și a fost un factor principal în scăderea prețului mulinetelor când a fost introdus de Hardy’s la începutul secolului al XX-lea. Turnarea sub presiune permite producătorilor să producă forme care ar fi imposibil de creat printr-un proces de prelucrare. Dezavantajele turnării sub presiune sunt că nu oferă toleranțe de inginerie atât de strânse și o mulineta scăpată de la înălțime pe o suprafață dură se poate sparge.


2. Prelucrare CNC – Majoritatea mulinetelor de top sunt fabricate din prelucrare cu control numeric computerizat din aluminiu de calitate aerospațială. Piesele prelucrate sunt apoi anodizate pentru a preveni coroziunea, făcându-le rezistente la apa sărată. Mulinetele fabricate în acest fel sunt ușoare, puternice și vor suporta multă pedeapsă și uzură. Materialele și procesul de fabricație fac ca mulinetele astfel făcute să fie mai scumpe, dar cu grijă și întreținere regulată ar trebui să dureze toată viața.


II.CE PESTI VOI INCERCA SA PRIND?


Aceasta este întrebarea cheie pe care trebuie să ți-o pui atunci când alegi noua mulineta. De exemplu, mulinetele pentru somon vor trebui să ofere suficientă capacitate pentru a susține firul de speycasting și suficient backing. Un punct de reținut aici este că producătorii etichetează adesea modelele de mulinete cu dimensiuni care se referă la firele de fly pentru lansete cu o singură mână, astfel încât o mulinetă concepută pentru fir de apă sărată de 10wt nu va avea un fir speycasting 9/10 sau 10/11 și suport.

Mulinetele pentru pescuitul ușor la păstrăv de râu sau lipan au nevoie doar de click & pawl check – nu este nevoie de o forta de franare sofisticată și de greutatea suplimentară pe care aceasta o aduce. Cu toate acestea, mulinetele pentru pescuitul în apă sărată trebuie să fie rezistente la coroziune și aici un sistem de franare cu disc fiabil este un atu indispensabil.


III. CUM ALEG CORECT MARIMEA UNEI MULINETE?


Cel mai important lucru este că mulineta sa va tina  backingul de care aveti nevoie. În plus, trebuie să luați în considerare echilibrul. Mulineta încărcată ar trebui să echilibreze în mod ideal lanseta din mână în punctul în care prindeți mânerul.

Acest lucru va face ca lanseta să se simtă ușoară și va elimina orice senzație de greutate pe vârf din ținută. Există, de asemenea, preferința dvs. personală – mulinetele foarte mici pot fi incomode dacă aveți mâini mari. Cititi cu atentie descrierea produsului pentru informații specifice despre dimensiune, greutate și capacitate.


IV. CE DESIGN DE MULINETA ALEG?


Există mai multe tipuri de mulinete de muscă pe piață și fiecare a fost construit cu o anumită utilizare în minte. Tipul de pescuit pe care vrei să-l faci va determina care mulinetă ți se potrivește cel mai bine. Arborul este distanța de la axul central până la locul unde începe baza tamburului.
Cele 3 modele principale ale mulinetei de muscă sunt detaliate mai jos.


1. Mulinete cu Arbor Standard


Cu o mulineta SA (Standard Arbor), baza tamburului (partea la care atașați backingul) se află în mijlocul mulinetei. Acesta este designul tradițional al mulinetei, care este încă preferat de unii pescari pentru a fi utilizat cu lansete de râu mai mici și lansete tradiționale de muscă din bambus. Pe partea de jos ramele sunt adesea foarte înguste. Backingul și firul sunt puse pe mulinete cu tambur cu diametru foarte mic, ceea ce reduce rata de recuperare pe rotație și pune mai multă memorie a tamburului în firul fly. Indiferent de calitatea firului dvs., acestea reprezintă o stocare slabă a lor - cu cât firul este mai strâns, cu atât va suferi mai mult din cauza memoriei tamburului.


2. Mulinete cu Arbor Mediu


Arbor Mediu este mijlocul celor 3, baza mulinetei a fost deplasată ușor în afara axului din mijloc și mulineta a fost lărgită pentru a compensa. Aceste mulinete au o capacitate bună de back-up și mențin firul într-o buclă mai mare pentru a reduce memoria și a crește rata de recuperare a firului.
Acestea au mult mai mult metal prelucrat pentru a reduce greutatea.

 

3. Mulinete cu Arbor Mare


Mulinetele cu Arbor mare sunt cele mai moderne modele, fiind fizic mai mari decât celelalte 2 modele pentru aceeași fir. Au un diametru mult mai mare și sunt mai largi în design. Acest lucru permite o capacitate mai mare pentru fir, o rată de recuperare foarte rapidă  unele modele putând recupera până la 40cm pe rotație) și ulterior o memorie a firului redusă. Pentru unii pescari mai tradiționali, aceste mulinete arată prea mari pentru lansetă, dar sunt foarte ușoare și echilibrează perfect orice dimensiune de lansetă. Aceste mulinete sunt foarte prelucrate pentru a reduce greutatea cât mai mult posibil, fără a compromite stabilitatea structurală.


V. CE SUNT MULINETELE CASSETTE FLY?

 

Acestea sunt mulinete de muscă care folosesc tambur de plastic. Acestea pot fi schimbate cu ușurință pentru a permite ca firele fly de diferite tipuri și densități să fie schimbate pe aceeași mulineta. Majoritatea vor veni cu o selecție de tamburi într-o cutie de transport special concepută și pot fi achiziționati tamburi suplimentari după cum este necesar. Sunt ideale pentru pescarii de pastrav de competitie, cei cu buget redus si pescarii calatori care incearca sa reduca greutatea trusei lor.

 

VI. CE TIPURI DE TAMBUR INTALNIM?


Timp de mulți ani, mulinetele de muscă aveau doar un tambur solid, iar cand aveam nevoie de alta dimiensiune a firului, trebuia inlocuita cu alta. Adesea, costul tamburului este aproximativ jumătate din costul mulinetei. In timp, a fost dezvoltată o abordare modernă a tamburilor de rezervă (prin amabilitatea pescarului de competiție, care deseori transportă până la 20 de fire și tamburi diferiti). Pentru confortul de a putea transporta o mulțime de mulinete, a fost dezvoltată Cassette Fly. Modul în care funcționează: un tambur de plastic care se va plasa în cadrul mulinetei, care apoi va intra în cadru în același mod ca o mulineta convențională.


VII. CE TIPURI DE SISTEME DE FRANARE INTALNIM?


1. Spring & Pawl System(S&P)


Modelele tradiționale cu Arbor standard tind să vină cu “spring & pawl” sau “click drag”(ex. HARDY ULTRA DISC). Acesta este un mecanism simplu cu dinte care modifică cantitatea de presiune aplicată axului. Nu există o mare diferență între rezistența maximă și cea minimă.
Avantajul S&P drag este că cântărește foarte puțin, astfel încât reduce greutatea, dar are o putere de oprire foarte mică asupra peștilor mari. Acest drag este ideal pentru râuri mici sau ape calme.


2.Disc Drag System

Acesta este cel mai popular și modern tip de sistem de franare. Aceasta funcționează ca o frână, crește tensiunea aplicată pe mulinetă, pe măsură ce peștele încearcă să scoată firul, dar menține o presiune scăzută atunci când recuperati.

Funcționează fie prin aplicarea unei presiuni în interiorul mulinetei (Tibor), fie prin a frânării efectuate în cadrul unui butuc sau carcasă (Nautilus).

Sistemele de franare cu disc sunt realizate din diferite materiale, printre care plută, fibră de carbon, titan, ceramică, teflon și rulon ca fiind cele mai populare.
Cele mai bune sisteme de franare pe disc sunt capabile să aplice un cuplu de 20 lb+.(ex DD ULTRA DISC)


Există 2 tipuri principale de sisteme DD:


 - sigilate, cum ar fi gama Nautilus NV, care sunt etanșe la apă și fără întreținere
 - nesigilate, cum ar fi Tibor, care necesită ungere și gresare pentru a menține performanța.


Aceste mulinete sunt concepute pentru a suporta multe abuzuri și pentru a fi folosite în cele mai dure condiții cu peștii cei mai puternici, o necesitate pentru pescarul de apă sărată și pentru pescarul de somon.


VIII. ESTE CORECTA MULINETA PENTRU MANA STANGA SAU DREAPTA PENTRU MINE? SUNT DREPTACI

 

Aceasta este o întrebare care îi poate face pe pescarii de fly, în mod normal calmi și rezonabili, să devină destul de animați! Nu există într-adevăr o parte gresita, dar astăzi majoritatea pescarilor dreptaci vor prefera să mulineze cu mâna stângă, lăsând mâna dreaptă mai abil să arunce și să controleze lanseta.

Cu o lansetă pentru două mâini, este mai puțin important, deoarece vei arunca ambele părți cu ambele mâini în sus pe lansetă. Nu există reguli – alegerea este a ta. Majoritatea mulinetelor sunt ușor convertite de la LHW la RHW, dar este o idee bună să aveți toate mulinetele configurate în același mod!

 

 

Leave a Comment