Vad pestii firele de pescuit?

Postat de Robescu Dinu 21.01.2017 0 Comentarii Cu ce pescuim,

Când vine vorba de achiziția firelor de pescuit, pescarul are de ales între o mulțime de tipuri și culori. Sa fie fluorocarbon, monofilament sau fir împletit? Sa fie galben, roșu, verde sau transparent? Una dintre întrebările pe care și le pune pescarul este dacă firul este invizibil pentru pești și dacă îi mărește șansele la trăsături.

Cum am mai spus, există trei tipuri majore de fire de pescuit. Fiecare are avantajele ei și ar trebui incluse în trusa fiecăruia dintre noi. Cât despre cât de vizibile sunt sub apă, iată ce am găsit despre fiecare.

VEZI VIDEO AICI


Culoarea firului de pescuit

Fluorocarbon
Firul de fluorocarbon este promovat ca fiind cel mai invizibil de pe piață. Se spune că are aceleași proprietăți de refracție a luminii ca și apa, ceea ce îl face practic invizibil sau aproape invizibil. Firele de fluorocarbon oferă mai multe avantaje pentru pescari, invizibilitatea sa fiind printre cele mai bune proprietăți ale sale. Este potrivit pentru toate tipurile de apă. Este extraordinar pentru apele ultra-clare și, teoretic, va duce la capturi de pești care altfel ar fi vazut că firul duce la momeală.
 

Fluorocarbon roz
Producătorii care fac fire roz de fluorocarbon pretind că această culoare de fir este greu de detectat sub apă. Deși pare greu de crezut, din moment ce este foarte vizibil pentru pescari, există totuși ceva adevărat în acest lucru. Studiile științifice și mărturiile scafandrilor spun că rozul își pierde din culoare la anumite adâncimi și devine invizibil pentru pești. 
 

Monofilament
Monofilamentul este cea mai populară alegere de pe piață și vine în mai multe culori. Aproape toare sunt promovate ca fiind greu de detectat sub apă și ușor de văzut de pescari deasupra apei. Mai jos găsiți caracteristicile celor mai populare culori de fire de monofilament și avantajele fiecărei culori.
Galben
Culoarea galben este foarte bună pentru pescari, pentru a vedea când trage peștele. Și cele mai slabe trăsături se văd cu ușurință. Dezavantajul este că acest fir este vizibil și de sub apă. Galbenul este bun pentru apele tulburi, dar în ape clare firul se vede sub apă cu ușurință. Este un compromis pentru pescarii care doresc să vadă firul, mai ales dacă pescuiesc pești agresivi care nu vor vedea firul când vor ataca momeala. 
Roșu
Se spune că firele roșii devin invizibile sub apă, lucru confirmat de studii care arată că obiectele roșii își pierd culoarea sub apă. Pe de altă parte, scufundătorii spun că obiectele roșii care își pierd culoarea devin negre sub apă. Cei care folosesc firele roșii spun că sunt ușor de văzut deasupra apei.
Firmele producătoare de cârlige roșii spun că acestea aduc mai multe trăsături, pentru că arată ca sângele. Mulți pescari nu cred că firele roșii devin invizibile, dar cârligele roșii sunt oarecum mai vizibile sub apă. 
Verde
Verdele este o culoare bună pentru apă. Majoritatea apelor în care pescuim au nuanța de verde în ele. Ca și un camuflaj, firul verde se adaptează la peisaj și îl face o alegere bună pentru pescarii care vor să aibă fir invizibil pentru pești. Pe de altă parte, verdele poate fi mai vizibil în apele limpezi. În general, verdele este o alegere bună pentru multe situații.
Transparent
Monofilamentul transparent este o alegere bună dacă dorești ca firul să fie invizibil în apă. Acest tip de fir este potrivit pentru toate situațiile și tipurile de apă, deși nu se prea vede la suprafață. Mai există o opțiune de culoare pe piață, aceea de albastru deschis. Deși acest fir este relativ invizibil sub apă, se vede mai bine la suprafață.
 

Fire împletite
Deși firele impletite au multe avantaje, un dezavantaj este că pot fi cu ușurință detectate de pești. Firele împletite oferă rezistență excelentă pentru un diametru atât de mic, se lansează bine la depărtare și nu se întind. Aceste proprietăți fac din firele împletite o alegere excelentă pentru pescuitul în ape tulburi sau ape cu agățături.
Pentru a scoate ce e mai bun din firele împletite în ape limpezi, folosiți un lider de fluorocarbon legat de un nod Double-Uni sau Alberto. Asta va permite pescarilor să beneficieze de avantajele ambelor tipuri de fire, și anume rezistență și invizibilitate.

Există multă confuzie în ceea ce privește diferitele culori și tipuri de fire și proprietatea acestora de a fi detectate sub apă. Deși nu este nimic sigur, sunt anumite lucruri pe care pescarii trebuie să le știe când caută cel mai bun tip de fir pentru fiecare situație. Fluorocarbonul este firul cel mai invizibil sub apă, în timp ce firul împletit este cel mai rezistent, dar și mai vizibil deasupra apei. Același lucru se poate spune și despre culorile foarte vizibile cum sunt galben și roșu. Acestea sunt ușor de văzut deasupra apei si ne ajută să detectăm trăsăturile peștilor, dar în același timp pot fi văzute cu ușurință și de peștii mai „prudenți”.

Leave a Comment